Personbil

Information om utbildningen

Utbildning för personbil körkortsklass B1

Ett B-körkort skapar möjligheter! Du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden och mindre beroende av andra för att transportera dig. Vi följer ett väl beprövat upplägg som anpassas till varje individ så att just du får bästa möjliga trivsel, effektivitet och kvalitet i din utbildning.

Allra först

Innan du börjar övningsköra – hemma eller på trafikskolan – behöver du ett körkortstillstånd. Du ansöker på transportstyrelsen.se. Vi kan hjälpa dig med den synundersökning som krävs. Ta med ditt körkortstillstånd och visa upp det på trafikskolan innan du börjar övningsköra.

Vill du övningsköra privat? Då behöver du och din handledare gå en introduktionsutbildning, och sedan ansöka om handledarskap. Introduktionsutbildningen kan du boka via vår e-handel och ansökan om handledarskap görs på transportstyrelsen.se. Din handledare är även välkommen att följa med på körlektionerna.

Utbildning

När du skriver in dig väljer du om du vill ha allt undervisningsmaterial digitalt via elevcentralen.se eller om du vill ha traditionella böcker i form av ”Körkortsboken” och ”Körhäftet”. I båda fallen ingår övningsprov på elevcentralen.se. Sätt dig in i vår undervisningsplan för behörighet B som vi följer under din utbildning. Då kan du lätt hålla reda på hur långt du har kvar till målet. Du erbjuds även en dokumenterad plan och kostnadsberäkning av din utbildning vid förfrågan. Den teori du jobbar med i ditt undervisningsmaterial kompletteras med fem teorilektioner, de hålls vanligtvis på torsdagar kl. 16.30-18.30. På elevcentralen.se finns övningsprov där du kan kontrollera dina kunskaper – en perfekt förberedelse inför kunskapsprovet på Trafikverket. Frågorna uppdateras allt eftersom Trafikverkets prov förändras. Övningsproven kan du göra när som helst, via elevcentralen.se. Den praktiska utbildningen består av olika moment. Vi utgår från dig och din tidigare kunskap. I undervisningsmaterialet hittar du alla moment och hur du ska förbereda dig inför dem. Läser du materialet och kommer väl förberedd till körlektionerna minskar du antalet lektioner. Och får en effektivare inlärning som håller längre. Körlektioner bokar du enkelt via elevcentralen.se. Inloggningsuppgifter får du vid inskrivningen.

Riskutbildning

Den obligatoriska riskutbildningen består av två delar. Första delen handlar om riskbeteenden som har särskilt stor betydelse för säkerheten. Hur alkohol, droger och trötthet påverkar körning och omdöme. Utbildningen är fyra timmar och hålls på trafikskolan. Andra delen, halkkörning, genomförs på Olofströms Trafikövningsplats. I samband med utbildningen tränar vi avancerad landsvägskörning mellan Karlskrona och Olofström. Riskutbildningen ligger sent i utbildningen. Vi ser när du är redo och meddelar att det är dags.

Genom hela utbildningen lägger vi också mycket stor vikt vid riskmedvetande, med speciellt fokus vid på- och avfarter på landsväg, avstånd till andra trafikanter och ett defensivt körsätt. Mörkerkörning genomför vi mellan november och februari. Du får då träna på att hantera särskilda risker vid körning i mörker. Övrig tid på året sker mörkerundervisningen i teorilokalen.

Prov

När du har genomgått din utbildning på trafikskolan, och riskutbildningen är avklarad är det dags att genomföra ditt kunskaps- och körprov. Dagen för körprovet möts vi på trafikskolan för ett sista pass innan det är dags. Sen kör vi till Trafikverket där provet börjar. Självklart använder du trafikskolans bil som du är van vid.

Nyktert

Med stort fokus på säkerhet är samtliga övningsbilar på trafikskolan utrustade med alkolås. Alla elever gör ett utandningsprov innan körlektionen börjar. Om ditt prov visar ”EJ OK” ställs körlektionen in och full avgift debiteras.

Prislista personbil

Trafikskolans priser:
Inskrivning 1900:-
Trafiklektion (40 min) 560:-
Trafiklektion (55 min) 770:-
Trafiklektion (80 min) 1120:-
Riskettan 950:-
Risk Training Part 1 (EN) 1100:-
Risktvåan 2600:-
Mörkerkörning (nov-feb) 560:-
Uppvärmning och bil vid prov 1350:-
Transportstyrelsens & Trafikverkets avgifter:
Kunskapsprov 325:-
Fotografering på Trafikverket 80:-
Körprov 800:-
Körkortstillverkning 250:-