Personbil

Information om utbildningen

Utbildning för personbil körkortsklass B

Ett B-körkort skapar möjligheter! Du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden och mindre beroende av andra för att transportera dig. Vi följer ett effektivt upplägg som anpassas till varje individ så att just du får bästa möjliga trivsel, effektivitet och kvalitet i din utbildning. Har du redan bestämt dig och vill sätta igång med din utbildning så kan du besöka oss på plats för personlig service eller välja bland våra tjänster på vår e-handel och påbörja din resa mot körkortet redan idag.

Allra först

Innan du börjar övningsköra – hemma eller på trafikskolan – behöver du ett körkortstillstånd. Du ansöker på transportstyrelsen.se. En optiker kan hjälpa dig med den synundersökning som krävs.

Vill du övningsköra privat? Då behöver du och din handledare gå en Introduktionsutbildning, och sedan ansöka om handledarskap. Introduktionsutbildningen kan du boka via vår e-handel och ansökan om handledarskap görs på transportstyrelsen.se. Din handledare är även välkommen att följa med på trafiklektionerna.

Trafikverket har en film som beskriver ”körkortsresan”.

Välj automat först – den effektiva vägen till körkort!

Vi förespråkar att du börjar din utbildning i elbil (automat) oavsett om du vill ta körkort för automat eller manuell växel. Du kan lägga till växlingen som avslutning om du har behov av att kunna köra växlad bil när du har tagit ditt körkort. Det finns en rad pedagogiska fördelar med detta upplägg. Vår erfarenhet är att det förutom att bli enklare dessutom kan bli billigare och ge ett bättre resultat jämfört med traditionellt upplägg där växlingen görs i början. Hör av dig till oss om du vill veta mer om hur vi jobbar med elbilar (automat), grupplektioner, simulator och manuell växel på ett effektivt sätt under utbildningen.

Här är några tips för att få en effektiv utbildning utan att tumma på kvalitén:

  • Börja med elbil (automat) – avsluta med manuell växling om du vill
  • Utbilda dig i grupp i så stor utsträckning som möjligt
  • Kombinera med simulatorövningar för ökad förståelse och effektiv träning i trygg miljö

Utbildning

Vi använder undervisningsmaterialet ”Köra bil – digital” som du får tillgång till via elevcentralen.se eller appen Körkort nu med elevcentralen. I materialet ingår övningsfrågor som du kan använda under dina studier samt testfrågor som förberedelse inför Trafikverkets kunskapsprov. Frågorna uppdateras allt eftersom Trafikverkets prov förändras. När du har kommit en bit i din teori och körning kan vi erbjuda en dokumenterad plan och kostnadsberäkning av din utbildning samt boka upp riskutbildningar och prov. Den teori du jobbar med i ditt undervisningsmaterial kompletteras med lärarledda teorilektioner, de hålls vanligtvis på torsdagar kl. 16.30-18.30.
Den praktiska utbildningen består av olika moment. Vi utgår från dig och din tidigare kunskap. I undervisningsmaterialet hittar du alla moment och hur du ska förbereda dig inför dem. Använder du materialet flitigt och kommer väl förberedd till trafiklektionerna minskar du antalet lektioner. Och får en effektivare inlärning som håller längre. Du kan boka Trafiklektion om du trivs bäst med att ha lektion med en personlig trafiklärare eller boka Trafiklektion Grupp om du vill effektivisera din inlärning tillsammans med andra samtidigt som du håller kostnaden nere och gör miljön en tjänst. Varva med Simulatorövning för bästa resultat. Trafiklektioner och simulatorövning bokar du enkelt via elevcentralen.se eller i appen Körkort nu med elevcentralen. Inloggningsuppgifter får du vid inskrivningen.

Riskutbildning

Den obligatoriska riskutbildningen består av två delar. Första delen handlar om riskbeteenden som har särskilt stor betydelse för säkerheten. Hur alkohol, droger och trötthet påverkar körning och omdöme. Utbildningen är fyra timmar och hålls på trafikskolan. Andra delen, halkkörning, genomförs på Olofströms Trafikövningsplats. I samband med utbildningen tränar vi avancerad landsvägskörning mellan Karlskrona och Olofström i en av våra elbilar. Riskutbildningen ligger sent i utbildningen. Vi ser när du är redo och meddelar att det är dags.

Genom hela utbildningen lägger vi också mycket stor vikt vid riskmedvetande, med speciellt fokus vid på- och avfarter på landsväg, avstånd till andra trafikanter och ett defensivt körsätt. Mörkerkörning genomför du i vår simulator och bokas vanligtvis upp i samband med Riskutbildning del 2.

Prov

När du har genomgått din utbildning på trafikskolan, och riskutbildningen är avklarad är det dags att genomföra ditt kunskaps- och körprov. Om du har behov av anpassat kunskapsprov behöver du meddela oss det och se till att skicka in en särskild ansökan i god tid till Trafikverket eftersom handläggningstiden kan vara lång. På dagen för körprovet möts vi på trafikskolan för ett sista pass innan det är dags. Sen kör vi till Trafikverket där provet börjar. Självklart använder du trafikskolans bil som du är van vid. I slutet av utbildningen bestämmer du om du vill göra provet med elbil (automat) eller manuell växel.

Film från Trafikverket om Kunskapsprov och Körprov.

Nyktert

Med stort fokus på säkerhet använder vi alkotest på trafikskolan. Alla elever gör ett utandningsprov innan körlektionen börjar. Om ditt prov inte går igenom ställs körlektionen in och full avgift debiteras.

Finansiering

De flesta väljer att finansiera sin körkortsutbildning genom att betala löpande eller förskottsbetala. Det går att betala på plats eller på vår e-handel med kort eller Swish.

Andra finansieringsalternativ:

Priser Personbil

Trafikskolans priser:
Inskrivning* 1950
Trafiklektion 40 min 640
Trafiklektion 55 min 880
Trafiklektion Grupp 55 min 660
Simulatorövning 55 min 440
Riskettan 950
Risktvåan 3700
Förberedelse och trafikskolans bil vid prov 1650
*Läs mer om vad som ingår och köp direkt på vår e-handel
Transportstyrelsens & Trafikverkets avgifter:
Kunskapsprov 325:-
Fotografering på Trafikverket 80:-
Körprov 800:-
Körkortstillverkning 280:-