Personbil

Information om utbildningen

Utbildning för personbil körkortsklass B

Ett B-körkort skapar möjligheter! Du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden och mindre beroende av andra för att transportera dig. Vi följer ett väl beprövat upplägg som anpassas till varje individ så att just du får bästa möjliga trivsel, effektivitet och kvalitet i din utbildning. Har du redan bestämt dig och vill skriva in dig så kan du skicka ett mejl till info@trossotrafikskola.se med dina uppgifter och när du vill vara klar med din utbildning och invänta återkoppling från oss.

Allra först

Innan du börjar övningsköra – hemma eller på trafikskolan – behöver du ett körkortstillstånd. Du ansöker på transportstyrelsen.se. En optiker kan hjälpa dig med den synundersökning som krävs.

Vill du övningsköra privat? Då behöver du och din handledare gå en introduktionsutbildning, och sedan ansöka om handledarskap. Introduktionsutbildningen kan du boka via vår e-handel och ansökan om handledarskap görs på transportstyrelsen.se. Din handledare är även välkommen att följa med på körlektionerna när pandemin väl har lagt sig.

Automat eller manuell växel? Vi rekommenderar att du ser över ditt behov och din situation. Ett effektivt sätt att jobba med sin utbildning är att använda automatväxlad bil under hela eller merparten av sin utbildning. Behöver du kunna växla också? Självklart löser vi det. Berätta för oss om dina tankar så gör vi ett upplägg som funkar för din situation.

Utbildning

När du skriver in dig väljer du om du vill ha allt undervisningsmaterial digitalt via elevcentralen.se eller om du vill ha traditionella böcker i form av ”Körkortsboken” och ”Körhäftet”. I båda fallen ingår övningsprov på elevcentralen.se. Du erbjuds en dokumenterad plan och kostnadsberäkning av din utbildning vid förfrågan. Den teori du jobbar med i ditt undervisningsmaterial kompletteras med tre teorilektioner, de hålls vanligtvis på torsdagar kl. 16.30-18.30. På elevcentralen.se finns övningsprov där du kan kontrollera dina kunskaper – en perfekt förberedelse inför kunskapsprovet på Trafikverket. Frågorna uppdateras allt eftersom Trafikverkets prov förändras. Övningsproven kan du göra när som helst, via elevcentralen.se. Den praktiska utbildningen består av olika moment. Vi utgår från dig och din tidigare kunskap. I undervisningsmaterialet hittar du alla moment och hur du ska förbereda dig inför dem. Läser du materialet och kommer väl förberedd till trafiklektionerna minskar du antalet lektioner. Och får en effektivare inlärning som håller längre. Trafiklektioner bokar du enkelt via elevcentralen.se. Inloggningsuppgifter får du vid inskrivningen.

Vill du veta mer om vägen till körkort med oss på Trossö Trafikskola så kan du läsa mer här.

Riskutbildning

Den obligatoriska riskutbildningen består av två delar. Första delen handlar om riskbeteenden som har särskilt stor betydelse för säkerheten. Hur alkohol, droger och trötthet påverkar körning och omdöme. Utbildningen är fyra timmar och hålls på trafikskolan. Andra delen, halkkörning, genomförs på Olofströms Trafikövningsplats. I samband med utbildningen tränar vi avancerad landsvägskörning mellan Karlskrona och Olofström. Riskutbildningen ligger sent i utbildningen. Vi ser när du är redo och meddelar att det är dags.

Genom hela utbildningen lägger vi också mycket stor vikt vid riskmedvetande, med speciellt fokus vid på- och avfarter på landsväg, avstånd till andra trafikanter och ett defensivt körsätt. Mörkerkörning genomför vi mellan november och februari. Du får då träna på att hantera särskilda risker vid körning i mörker. Övrig tid på året sker mörkerundervisningen teoretiskt.

Prov

När du har genomgått din utbildning på trafikskolan, och riskutbildningen är avklarad är det dags att genomföra ditt kunskaps- och körprov. Om du har behov av anpassat kunskapsprov behöver du meddela oss det och se till att skicka in en särskild ansökan i god tid till Trafikverket eftersom det är långa väntetider. På dagen för körprovet möts vi på trafikskolan för ett sista pass innan det är dags. Sen kör vi till Trafikverket där provet börjar. Självklart använder du trafikskolans bil som du är van vid.

Nyktert

Med stort fokus på säkerhet är samtliga övningsbilar på trafikskolan utrustade med alkolås. Alla elever gör ett utandningsprov innan körlektionen börjar. Om ditt prov visar ”EJ OK” ställs körlektionen in och full avgift debiteras. Under pandemin blåser vi inte i alkolåsen.

Priser Personbil

Trafikskolans priser:
Inskrivning 1950:-
Trafiklektion (40 min) 600:-
Trafiklektion (55 min) 825:-
Trafiklektion (80 min) 1200:-
Riskettan 950:-
Risk Training Part 1 (EN) 1200:-
Risktvåan 3500:-
Mörkerkörning (nov-feb) 560:-
Uppvärmning och bil vid prov 1550:-
Transportstyrelsens & Trafikverkets avgifter:
Kunskapsprov 325:-
Fotografering på Trafikverket 80:-
Körprov 800:-
Körkortstillverkning 280:-