Information om utbildningen

Utbildning för motorcykel

Som MC-förare får du njuta av både din egen frihet och den gemenskap som MC-åkningen ofta erbjuder. Av oss får du verktygen du behöver för att bli en trygg och säker motorcyklist.

Inför utbildningen

Innan du börjar övningsköra hemma eller på trafikskolan måste du ha körkortstillstånd. Detta ansöker du om på transportstyrelsen.se. En optiker kan hjälpa dig med den synundersökning som krävs. Ta med ditt körkortstillstånd när du har fått det och visa upp det på trafikskolan innan du börjar övningsköra. Visa även upp legitimation. Tänker du övningsköra privat? Då måste den du ska övningsköra med ansöka om handledartillstånd. Det ansöker man också om på transportstyrelsen.se.

Utrustning

Med anledning av den pågående pandemin har vi inte möjlighet att tillhandahålla skyddsutrustning. Du behöver alltså själv skaffa den skyddsutrustning som krävs för MC-körning.

Utbildning

På trafikskolan finns en undervisningsplan för behörighet A som är godkänd av Transportstyrelsen och som vi följer under din utbildning. Du erbjuds även en dokumenterad plan och kostnadsberäkning av din utbildning vid förfrågan. MC-säsongen sträcker sig vanligtvis från april till sista september.

Teorilektioner och övningsprov

Du har möjlighet att lära dig grundteorin som ingår i alla behörigheter genom att närvara på våra tre teorilektioner, vanligtvis torsdagar kl. 16.30-18.30, samt ett speciellt tillfälle för just MC-elever. Ditt teorimaterial som ingår i inskrivningsavgiften hittar du på elevcentralen.se i form av text, film och övningsfrågor. Frågorna uppdateras hela tiden allt eftersom Trafikverkets prov förändras vilket gör att du alltid har tillgång till färsk information hos oss. Inloggningsuppgifter får du vid inskrivningen.

Körning

Den praktiska utbildningen består av olika moment. Om du har kört mycket tidigare gör vi en kontroll av grundkunskaperna och utgår från det. Dina körlektioner bokar du i första hand på Elevcentralen där du loggar in med de uppgifter du fick av oss vid din inskrivning. Hela vår utbildning går ut på att du ska känna dig som en säker Mc-förare.

Riskutbildning 1 & 2

För att få körkort för motorcykel ska du vara godkänd på de två obligatoriska riskutbildningarna. Riskutbildning 1 är teoretisk och handlar om alkohol, droger, trötthet och övriga riskbeteenden. Riskutbildning 2 är både praktisk och teoretisk och handlar om särskilda riskmoment för motorcykelförare. Du bokar och betalar riskutbildningen via vår e-handel.

Kunskaps- och körprov

När du är färdig med din teoriutbildning och känner dig mogen att ta dig an Trafikverkets prov, säger du till i receptionen så bokar vi ett kunskapsprov åt dig. Du måste även gjort båda riskutbildningarna för att få genomföra kunskapsprovet. Om du har behov av anpassat kunskapsprov behöver du meddela oss det och se till att skicka in en särskild ansökan i god tid till Trafikverket eftersom det är långa väntetider.
Du och din trafiklärare bestämmer sedan när det är dags att boka körprov. Körprovet för motorcykel består av två delar – körning i trafik och körning på manöverbana. Under körlektionerna avgör du och din trafiklärare vad du behöver träna mest på. På provdagen möts vi på provplatsen för att ”värma upp”. På provet kör du trafikskolans MC som du är van vid.

Prislista motorcykel

Trafikskolans priser:
PRISER FÖR 2022 EJ FASTSTÄLLDA ÄNNU
Inskrivningsavgift
Trafiklektion PT (70 min)
Grupplektion Stad/Landsväg (120 min)
Kallinge Manöverbana (70 min)
Riskettan
Risktvåan
Uppvärmning & MC vid körprov
Transportstyrelsens & Trafikverkets avgifter:
Kunskapsprov 325:-
Fotografering på Trafikverket 80:-
Körprov 1650:-
Körkortstillverkning 280:-