Covid-19 - FAQ

Vi svarar på era vanligaste frågor

Varför bär vi munskydd i bilen?

Folkhälsomyndigheten har inte gått ut med rekommendation om en bred användning av munskydd i samhället. De menar att vi i första hand ska följa de andra rekommendationerna så som att stanna hemma när man är sjuk, hålla avstånd och hålla en god handhygien. De tror också att det finns större risk för spridning om folk inte använder munskydd på korrekt sätt eller slarvar med de andra råden på grund av att de tänker att det räcker med att de bär munskydd. De menar å andra sidan att de finns situationer då munskydd skulle kunna vara ett bra komplement till de övriga råden. Det handlar då om situationer där det inte går att upprätthålla ett tillräckligt avstånd till varandra. Därför har vi valt att använda munskydd på våra körlektioner. Studier visar att användandet av munskydd i första hand skyddar personerna runtomkring, inte nödvändigtvis bäraren av det. Att vi lärare använder munskydd gör alltså att du som kund kan känna dig trygg. Om även våra kunder använder munskydd så minskar även risken att lärarna blir smittade och på så vis hjälps vi åt.

Varför har ni valt att omboka Introduktionsutbildningen till efter nyår?

Smittspridningen av Covid-19 ökar och vi behöver alla göra vad kan för att undvika att bli smittade eller att smitta andra. Vi har löpande anpassat vår verksamhet i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer sedan i våras, och nu anser vi att vi behöver gå ännu längre än vad vi hittills har gjort för att ta vårt ansvar i denna allvarliga situation som vi befinner oss i.

Då Introduktionsutbildningar inte får genomföras på distans och vi vill undvika att bjuda in till onödiga folksamlingar, ombokar vi alla deltagare till efter nyår och hoppas att kunna genomföra kurserna med begränsat antal deltagare (f.n. 7 deltagare plus läraren) då istället. Om den nya tiden inte passar dig, eller om du vill avboka dig och få pengarna tillbaka så ber vi dig meddela oss detta via e-post så att vi kan lösa det tillsammans.

Hur gör ni med Riskettan?

Riskettan är ett av de obligatoriska momenten för att ta körkort och den får inte bedrivas på distans. Vi har valt att bedriva den med max 7 deltagare plus en lärare i enlighet med de regler som regeringen har beslutat om. Vi har vidtagit åtgärder för att smittorisken ska vara minimal.

Här är några exempel på vad vi gör:

  • Elever eller lärare som uppvisar symptom får inte närvara
  • Alla kontaktytor desinficeras innan, under och efter kursen
  • Det finns möjlighet att tvätta händer med tvål och vatten samt tillgång till hansprit
  • Vi ser till att upprätthålla minst 1,5 m avstånd under hela vistelsetiden
  • Vi vädrar regelbundet under kursens gång
  • Vi serverar fika på ett säkert sätt

Varför har ni begränsat besökstiderna på trafikskolan?

Vi anser att vår bransch ska agera säkert och visa på gott omdöme. Ju färre människor som vistas i våra lokaler, desto mindre risk för smittspridning. Vi finns istället tillgängliga via e-post, sms och telefon.